Progressive Web App

Progressive Web Apps (PWA’s) zijn een van de nieuwste ontwikkelingen op het online gebied van apps en e-commerce. Een PWA combineert de functionaliteiten van een native app met die van webshops. PWA’s gaan echter veel verder dan een standaard webshop en bieden veel voordelen ten opzichte van native apps. Een Progressive Web App heeft namelijk veel meer functionaliteiten dan een standaard webshop. Lees hier meer over de voordelen en extra functionaliteiten van een Progressive Web App.

 

Wat is een Progressive Web App?

Met welke pijnpunten rekent PWA af?

Een Progressive Web App is een applicatie voor het web dat dezelfde functionaliteiten heeft die eerder alleen native desktop- of mobiele apps hadden. Waar native apps specifiek gemaakt zijn voor een specifiek besturingssysteem (Android of iOS), zijn Progressive Web Apps juist gemaakt om los van welk besturingssysteem dan ook te functioneren. Webshops worden tegenwoordig vaak mobile-first ontwikkeld. Websites hebben echter normaal gesproken geen toegang tot instrumenten die op je mobiel juist handig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan push-notificaties, locatiebepaling of oriëntatie van je apparaat. Moderne browsers bieden nu de mogelijkheid om je website als een app te ontwikkelen: een Progressive Web App.

 

Lees de 9 meeste gestelde PWA vragen Lees de 9 meeste gestelde PWA vragen

PWA vs webshop zonder PWA

De belangrijkste toegevoegde functionaliteiten van een PWA ten opzichte van een normale webshop zijn:

 • Een Progressive Web App is niet afhankelijk van een besturingssysteem (Android of Apple)
 • PWA kan gebruik maken van Native functionaliteiten zoals:
  • Camera activatie; 
  • Push notificaties;
  • gebruik van FACE ID of vingerafdrukherkenning bij inloggen en betalen;
 • Klanten openen de webshop al vanaf de homescreen van hun telefoon

PWA vs native app

Er is dus een aantal voordelen die voor het gebruik van Progressive Web Apps pleit ten opzichte van normale webshops. Ditzelfde geldt ook voor PWA’s ten opzichte van native apps. Dit zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Minder ontwikkelings- en onderhoudskosten

Omdat je met een PWA geen rekening hoeft te houden met de verschillende besturingssystemen Android en iOS hoef je de app maar één keer te ontwikkelen. Dit levert dus een stuk minder ontwikkelings- en onderhoudskosten op.

 • Snelheid van ontwikkeling

Een Progressive Web App is in de regel een stuk sneller (afhankelijk van de wensen en grootte in een aantal dagen tot een aantal weken) gebouwd worden dan een native app. Onder meer door het verificatieproces bij de AppStore (Apple) ben je bij native apps al snel maanden kwijt voor het ontwikkelen van een app.

 • Altijd de nieuwste versie

Bij een Progressive Web App beschik je altijd over de nieuwste versie. Je hoeft dus geen updates te downloaden.

 • Goed voor je vindbaarheid

Omdat PWA eigenlijk gewoon een webshop is, wordt deze geïndexeerd door Google. Sterker nog: Google heeft de Progressive Web Apps ontwikkeld! Dit betekent weer dat een Progressive Web App te optimaliseren is voor SEO (Search Engine Optimization). Gebruiksvriendelijkheid van websites worden door Google heel belangrijk geacht bij de ranking. Dit zit bij PWA zeer goed.

PWA zijn heel snel in gebruik. Deze snelheid is – in aanvulling op het vorige punt – een belangrijk aspect voor Google. Zo kom je dus ook sneller hoger in de zoekmachine. Maar dat is niet het enige voordeel aan een snelle gebruikerservaring. Omdat de snelheid enorm toeneemt, zullen bezoekers het bezoek aan je PWA als zeer prettig ervaren. Dit leidt uiteindelijk tot meer sessies en ook meer conversies

 • Zelfs offline beschikbaar

Progressive Web Apps zijn zelfs te bezoeken wanneer je slecht of helemaal geen internetverbinding hebt. Een script op de achtergrond werkt zonder dat de PWA gebruikt wordt. Dit wordt een service worker genoemd. Met deze functie ben je in staat bepaalde elementen van je PWA zelfs offline te laten werken.

Magento 2 PWA

Magento is een bekende aanbieder van software voor webshops en is op dat gebied ook een voorloper als het gaat om de integratie van webshops en PWA. Magento 2 weet dat meer dan 50% van het webverkeer tegenwoordig van mobiel gebruik afkomstig is. Het is dus essentieel dat de mobiele ervaring optimaal is, zeker als het gaat om het bezoek aan een webshop. Magento heeft dan ook een eigen PWA studio. PWA studio biedt verschillende tools voor het ontwikkelen, inzetten en onderhouden van een geweldige PWA-ervaring, snel en voordelig. Met PWA studio kun je de krachtige mogelijkheden van PWA combineren met die van Magento. PWA studio van Magento integreert direct met je Magento Commerce platform. De onderliggende structuur zorgt dat je PWA’s makkelijk, krachtig en betrouwbaar in kunt zetten. Zie onderstaande Youtube video voor meer informatie over de PWA studio van Magento: PWA Studio door Itonomy

 

Magento Open source variant: VUE Storefront

Naast dat een PWA gebouwd kan worden met Magento’s eigen PWA Studio, is het ook mogelijk om de Open source variant te gebruiken. De Open source variant wordt de VUE storefront genoemd. Hiermee kun je de frontend van jouw Magento webshop optimaliseren zonder wijzigingen aan te brengen in de backend. Itonomy is partner van VUE Storefront en werkt enkel met in-house VUE Storefront developers. Meer informatie over het gebruik van VUE Storefront vind je hier: Itonomy & VUE Storefront 

Natuurlijk kun je Itonomy ook altijd vragen om meer informatie over VUE Storefront en hiermee opgebouwde frontends.

PWA webshop laten maken door Itonomy

Itonomy helpt je graag met het maken van een goede en razendsnelle webshop voor je Progressive Web App. Met behulp van Magento 2 zorgen we voor een enorme slag op het gebied van zoekoptimalisatie en snelheid van je webshop. Uiteindelijk worden zo je conversies verhoogt. Een PWA developer van Itonomy is op de hoogte van alle laatste trends en ontwikkelingen en komt graag met je in contact!

Heb je vragen over alle voordelen van een PWA webshop?

Neem vrijblijvend contact op

Ervaar de kracht van PWA

Hoe kun je beter de voordelen van Progressive Web Apps ervaren dan met een live demo? Klik op onderstaande button en vraag een live demo aan bij één van onze PWA specialisten!

Ja! Ik wil PWA proberen