Wat is de European Accessibility Act?

Vanaf 28 juni 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Deze wet, genaamd WCAG verplicht bedrijven (met meer dan 2 miljoen omzet) om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit geldt ook voor e-commerce omgevingen zoals webshops.

 

Is je e-commerce omgeving toegankelijk voor iedereen? Regel het vóór 1 juni 2025 om te voldoen aan de wetgeving WCAG.

Ja, ik wil voldoen aan de EAA

Waarom is de digitale toegankelijkheid belangrijk voor je webshop?

De European Accessibility Act (EAA) plaatst digitale toegankelijkheid hoog op de agenda. De wet is bedoeld om bewustwording te vergroten en verandering te stimuleren. De wet dwingt bedrijven om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken. Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat een rolstoelgebruiker een gebouw binnen moet kunnen, maar dat bewustzijn ontbreekt vaak voor digitale platforms. Probeer bijvoorbeeld eens zonder muis een website te navigeren met de tabtoets. Dat is in veel gevallen onmogelijk. Veel webshops en e-commerce organisaties zijn hier niet goed op ingericht, terwijl ruim 20%  van de Nederlanders afhankelijk is van alternatieve manieren om een webshop te gebruiken.

Welke onderdelen zijn belangrijk voor je webshop?

  1. Waarneembaar: Informatie en gebruikersinterfaces moeten visueel en auditief toegankelijk zijn.
  2. Bedienbaar: De shop moet zonder muis te gebruiken zijn en geen inhoud bevatten die epileptische aanvallen kan veroorzaken.
  3. Begrijpelijk: Teksten en interfaces moeten eenvoudig en voorspelbaar zijn.
  4. Robuust: De webshop moet goed functioneren met verschillende technologieën, zoals schermlezers.

De voordelen van digitale toegankelijkheid

Als e-commerce organisatie, moet je dus zorgdragen dat je webshop vóór 28 juni 2025 voldoet aan de toegankelijkheidseisen van deze wetgeving. Het niet naleven van deze wet kan leiden tot juridische gevolgen en uitsluiting van een groep potentiële klanten.

Positief bekeken: wat zijn de voordelen om je webshop digitaal toegankelijk te maken?

  • Vergroot bereik: 20% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van beperking. Door jouw digitale platformen toegankelijk te maken, bereik je meer potentiële klanten.
  • Verbeterde vindbaarheid (SEO) maar ook vindbaarheid door AI agents: Toegankelijke webshops scoren beter in zoekmachines en AI tools, wat een positief effect heeft op je organische vindbaarheid en het aantal bezoekers naar je webshop.
  • Verhoogde klanttevredenheid: Een gebruiksvriendelijke website draagt bij aan een positieve gebruikerservaring voor alle bezoekers, ook degenen met een beperking.

Voldoet mijn e-commerce platform?

Om te controleren of je webshop voldoet, kun je verschillende tests uitvoeren. De meest concrete manier is om te testen of je domein voldoet aan de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Itonomy is gespecialiseerd in het uitvoeren van deze tests voor e-commerce organisaties. Je kan zelf een goede indicatie verkrijgen op de website van de overheid.

Wat zijn de eisen voor digitale toegankelijkheid?

De overheid heeft circa 55 punten opgesteld waaraan je webshop moet voldoen.
Al deze richtlijnen hebben betrekking op een ander domein binnen je webshop. Dit kan dus gaan om tekst, afbeeldingen maar bijvoorbeeld ook de manier waarop een bezoeker navigeert door de webshop.

Oplossen met een plugin of extensie?

Helaas is het niet eenvoudig om te voldoen aan de wetgeving WCAG met uitsluitend de implementatie van een plugin of extensie. Deze oplossing werkt namelijk op basis van een zogenoemde accessibility overlay, wat onvoldoende voldoet, zoals te lezen is op de website van de overheid. Met deze overlay wordt er een stukje code in de frontend geïnjecteerd. Deze code zorgt voor een pop-up waarin bepaalde configuraties gedaan kunnen worden t.b.v. accessibility. Denk aan: “pauzeren alle animaties” en “hoger contrast”. Op het eerste oog ziet dit er veel belovend uit, maar helaas is het onvoldoende voor je e-commerce omgeving. Een paar voorbeelden:

  • Navigeren door webshop met keyboard werkt niet op de PLP-filters.
  • Navigeren vanuit de mini-cart naar checkout werkt niet goed met keyboard.
  • Contrasten van kleuren zijn standaard wel actief.

Stappenplan voor je webshop

De webshop laten voldoen aan digitale toegankelijkheid? Volg deze stappen:

  1. Analyseer de webshop op de 50 tot 55 punten, zoals opgesteld door de overheid.
  2. Laat je webshop verbeteren op de tekortkomingen.
  3. Zorg dat je voldoet aan het wettelijk verplichte conformiteitsniveau; WCAG-versie 2.1 en (minimaal) conformiteitsniveau AA. De bestaande niveaus zijn:
    • A (basisniveau): Minimale toegankelijkheid.
    • AA (standaard niveau): Wettelijk verplicht en aanbevolen voor de meeste organisaties. 
    • AAA (hoogste niveau):  Extra toegankelijkheidseisen voor optimale gebruiksvriendelijkheid.
  4. Behoud de erkenning door je webshop continue aan te passen.

Je webshop digitaal toegankelijk maken is maatwerk. Wanneer je deze tijd eenmaal hebt geïnvesteerd voldoe je volledig aan de wetgeving en is je webshop beter toegankelijk voor een compleet nieuwe doelgroep!