De kosten van een webshop laten bouwen door Itonomy

“Wat kost een webshop laten bouwen?” Op deze vraag zijn verschillende antwoorden mogelijk. Het hangt volledig af van wat voor soort webshop je wilt laten bouwen. Bij Itonomy zijn wij gespecialiseerd in het bouwen van Magento 2 webshops voor B2BB2C en D2C georiënteerde bedrijven.

Goed om te weten is dat de webshop kosten sterk afhankelijk zijn van specifieke wensen en de keuze voor een bepaald platform. Daarom bouwt Itonomy met het platform van Magento 2 en richt zich voornamelijk op organisaties met serieuze e-commerce bedrijvigheid, welke de ambitie hebben om de volgende stap te zetten. Laten we kennismaken en bespreken wat we voor uw organisatie kunnen betekenen!

Er bestaat een groot verschil in kosten voor een instapmodel webshop zoals Shopify, Lightspeed of Shopware ten opzichte van Magento 2. Het verschil kenmerkt zich door de opties en functionaliteiten, of juist het gebrek daaraan. Een instapmodel webshop heeft als voordelen dat je snel online kunt en dat het onderhoud minimaal is. Dus zijn de kosten voor het laten bouwen van een instapmodel webshop relatief laag en liggen rond de €20.000,-. Er bestaan tevens modellen die werken met een abonnementsvorm. Dan betaal je een vast bedrag per maand. Zoals valt te lezen variëren de webshop kosten dus per CMS dat je kiest.

Het nadeel van deze platformen is echter dat ze redelijk beperkt zijn in schaalbaarheid en flexibiliteit. Voor de startende webshop eigenaar hoeft dit geen probleem te zijn en zullen de kosten voor een webshop relatief laag zijn. Wanneer je echter meerdere webshops hebt met meerdere voorraden, in meerdere landen actief bent en meerdere valuta’s hanteert, dan zal je al gauw merken dat de beperkte functionaliteiten de groei in de weg staan. Zo is er een groot verschil merkbaar tussen de “volwassenheid” van een webshop en daarmee ook het platform dat past bij een webshop. Magento is aanzienlijk verder doorontwikkeld en dit is ook zichtbaar in de kosten van het Magento platform.

De grotere e-commerce organisaties sturen aan op zaken als investering versus verwachte groei of internationale groei. Hierbij past een meer volwassen oplossing zoals Magento 2. Webshops die een sterke groeiambitie hebben maken de overstap naar Magento Community of Magento Commerce. Deze stap is voor organisaties met een online omzet vanaf circa 10 miljoen euro interessant. De webshop kosten voor het laten bouwen van een Magento Commerce of Magento Community shop liggen gemiddeld hoger dan een instapmodel webshop zoals Lightspeed of Shopware. De kosten voor deze Magento pakketten zijn over het algemeen afhankelijk van de omzet en het aantal modules dat gebruikt wordt. Hierdoor kunnen de kosten voor een Magento webshop sterk verschillen. Er staat wel altijd 100% support en ondersteuning tegenover en het is de Magento webshop kosten zeker waard.

Kosten webshop laten bouwen: “total cost of ownership”

Een voorbeeld rekensom voor de kosten van een Magento webshop bouwen is het onderstaande overzicht. Binnen de e-commerce markt wordt gesproken over een belangrijk principe, namelijk de TCO. TCO staat voor “total cost of ownership” en geeft antwoord op de vraag wat de totale kosten voor aanschaf, onderhoud en doorontwikkeling bij elkaar opgeteld zijn. Zie hieronder een uitgewerkt voorbeeld voor de kosten van een Magento 2 webshop.

Magento 2 kosten:

  • Uitgangspunt voor een nieuwe Magento webshop is tussen € 50.000,- en € 150.000,-;
  • Hierbij dienen specifieke koppelingen gebouwd te worden zoals het ERPCRM en/of voorraadsysteem. De kosten hiervoor bedragen over het algemeen rond de €20.000,-;
  • Na de livegang van de webshop is het verstandig om de webshop te onderhouden (denk aan updates) en doorontwikkeling, wat ook van invloed is op de kosten van de Magento webshop. Itonomy houdt rekening met ongeveer 3% – 5% aan onderhoud ten opzichte van de initiële investering;
  • Daarnaast dien je bij de Magento Commerce versie rekening te houden met licentiekosten. Deze licentiekosten worden bepaald door de omzet van je organisatie. Door de verschillende staffels kan bepaald worden wat er jaarlijks aan licentie betaald dient te worden. Dit zijn ook kosten die horen bij de kosten voor Magento.

HOE LANG GAAT EEN WEBSHOP MEE?

De gemiddelde houdbaarheid van een Magento webshop is 5 jaar. Al is Magento 1 zelfs 10 jaar meegegaan. Samengevat zijn de e-commerce kosten voor het bouwen, onderhouden en verder doorontwikkelen van een Magento 2 webshop dus circa €340.000 / 5 jaar = €68.000,- per jaar.

Het is belangrijk om aan te geven dat de bovenstaande kosten slechts een indicatie zijn van de uiteindelijke Magento webshop kosten. De daadwerkelijke Magento 2 kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een specifieke offerte voor een maatwerk webshop wordt altijd gebaseerd op meerdere KPI’s en wensen. Denk hierbij onder andere aan: 

  • Wat wordt de leidende databron? Het Magento platform een PIM of het CRM systeem of toch het boekhoudsysteem?
  • Waaraan dient de webshop allemaal te voldoen? Ook dit is van invloed op de Magento kosten. Welke functionaliteiten dienen er bijvoorbeeld te worden ingebouwd?
  • Wordt er ingezet op internationale groei? Dienen er meerdere voorraden aan elkaar te worden gekoppeld?
  • Is er sprake van offline en online verkoop?
  • Op welk platform wordt de nieuwe webshop gebouwd? Magento Community of Magento Commerce? 
  • Bestaat de wens om de webshop als een Progressive Web App op te bouwen? Ook deze vraag heeft invloed op de kosten voor een Magento webshop bouwen en zal dan ook meegenomen worden in de uiteindelijke prijs.

Wil je meer weten over de kosten voor het laten bouwen van een webshop door Itonomy?

Itonomy weet precies wat er nodig is om jouw Magento webshop zo hoog mogelijk te laten converteren. Lees gauw verder welke stappen wij ondernemen bij het laten maken van een Magento webshop! 

Heb je interesse of vragen over de bouw van een webshop en de kosten die daarbij komen kijken?

Laten we kennismaken!