Composable Commerce

Composable Commerce gaat over een innovatieve benadering van de architectuur van e-commerce omgevingen. Het draait om het tot stand brengen van een flexibel en vooral modulair e-commerce-ecosysteem.

Visualisatie

Visualisatie van de traditionele e-commerce weergave vs. composable commerce architectuur.

Als er wordt gesproken over een traditionele e-commerce omgeving gaat het over een conventionele inrichting van e-commerce platforms als een enkel geïntegreerd systeem. Dit wordt vaak aangeduid als een “monolithisch” systeem. In deze benadering worden de front-end presentatielaag, de back-end bedrijfslogica en de database gecombineerd tot één geheel. De kenmerkende eigenschappen van deze benadering zijn:

 • “Headfull” of “non-headless”. Dit geeft aan dat de front-end en back-end een samenhangend, geïntegreerd en verenigd platform vormen.
 • Eén codebasis. De gehele toepassing wordt gebouwd met één codebasis. Wijzigingen worden toegepast op de toepassing als geheel, en je kunt wijzigingen of implementaties niet isoleren tot bepaalde delen van de toepassing.
 • Eén infrastructuur. De gehele toepassing wordt gehost op dezelfde servers en infrastructuur. Het opschalen of verkleinen van de infrastructuur wordt toegepast op de gehele toepassing.

Composable Commerce is beduidend anders dan de traditionele e-commerce architectuur. Het omvat een headless benadering, waarbij de front-end presentatielaag wordt losgekoppeld van de back-end. De back-end, oftewel achterkant, is opgesplitst in verpakte bedrijfsmogelijkheden of services die samen kunnen worden “samengesteld”. Deze achterste mogelijkheden worden allemaal benaderd door de front-end via API’s.

Deze ontkoppeling van de front-end biedt meer flexibiliteit bij het gebruik van verschillende technologieën en toepassingen aan de achterkant om de front-end ervaring aan te sturen. De kenmerkende eigenschappen van deze benadering zijn:

 • Headless. Het front-end component van de toepassing is losgekoppeld en gescheiden van de back-end componenten van de toepassing.
 • Modulariteit of microservices. Functionaliteit wordt op modulaire wijze geleverd, waarbij de modules van elkaar zijn losgekoppeld, zodat elke module individuele wijzigingen kan ondergaan en onafhankelijk van elkaar kan worden opgeschaald.
 • Het is API-gestuurd. De front-end en back-end modules en services communiceren met elkaar via API’s.

Composable Commerce en traditionele e-commerce omgevingen verschillen voornamelijk in de opzet van de architectuur, schaalbaarheid, flexibiliteit, snelheid van marktintroductie, beveiliging, leveranciersafhankelijkheid, en totale eigendomskosten (TCO).

 1. Architectuur: Composable is modulair en gedecentraliseerd; traditioneel is geïntegreerd in één platform.
 2. Schaalbaarheid: Composable maakt onafhankelijk schalen van componenten mogelijk; traditioneel vereist collectief schalen van delen van het systeem.
 3. Flexibiliteit en innovatie: Composable biedt veelzijdige ervaringen; traditioneel beperkter tot webgebaseerde ervaringen.
 4. Wendbaarheid en marktintroductie: Composable is wendbaarder voor grotere teams; traditioneel is eenvoudiger voor kleinere teams.
 5. Beveiliging en privacy: Composable vereist robuuste beveiliging; traditioneel heeft meer door de leverancier beheerde beveiliging.
 6. Leveranciersafhankelijkheid: Composable vermindert afhankelijkheid met modulaire architectuur; traditioneel heeft meer afhankelijkheid van één leverancier.
 7. Risico’s: Composable kan leiden tot technische schulden; traditioneel heeft een lagere totale eigendomskosten.

Voordelen van Composable Commerce:

 1. Controle over front-end in-house.
 2. Snellere inwerktijd en toegang tot een groter aantal geschikte ontwikkelaars.

Risico’s van Composable Commerce:

 1. Complexiteit en interne technische volwassenheid benodigd.
 2. Grootte en structuur van het project en team.
 3. Aanpassing versus standaardisatie.
 4. Totale eigendomskosten zijn over het algemeen hoger dan traditioneel.

 

De keuze tussen Composable Commerce en traditionele Commerce hangt af van verschillende factoren en afwegingen.

De beslissing zou moeten worden genomen op basis van de technische volwassenheid van de organisatie, projectcomplexiteit, schaalbaarheidsvereisten, teamexpertise en behoefte aan flexibiliteit. Het is essentieel om grondig de voordelen en afwegingen te evalueren en de langetermijngevolgen in overweging te nemen voordat een beslissing wordt genomen.

Adobe Commerce biedt een oplossing die het beste van beide werelden combineert met een platform dat rijk is aan functies, headless commerce en nieuwe mogelijkheden die composable commerce gemakkelijker maken. Bij het kiezen van de meest geschikte aanpak staat Adobe Commerce klaar om organisaties te helpen hun bedrijfsdoelen en klantbelevingsdoelstellingen te bereiken.

Waarom Itonomy?

Wij zijn Adobe Commerce professionals. Onze e-commerceplatformen bouwen wij in Adobe (dit was voorheen Magento), omdat wij weten dat dit de beste online ervaring teweegbrengt. Wij hebben dan ook de hoogste technische standaard in Adobe e-commerce, wat ons een erkende Adobe Commerce partner maakt. Het is onze missie om samen met jou supersterke en succesvolle B2B, B2C en D2C e-commerce oplossingen te bedenken, bouwen en onderhouden.

Wil je meer weten over Composable Commerce en hoe wij dit faciliteren? Neem contact met ons op!

Laten we kennismaken!
itonomy b2c webshop